13 - 17 september 2021



Dag vissende zonnebloemen, 

Wat een week vol avontuur! Maandag gingen we natuurlijk opnieuw van start met ... de vertelkring! Deze werd deze week heel goed geleid door Amalia. Enkele kindjes brachten leuke spullen mee voor ons project. Na de vertelkring gingen we van start met taal, we gingen verder met het woordje 'mol' en met de lange en korte klanken. Na de speeltijd was het tijd om te rekenen, de kindjes van het 1e leerjaar leerden de getalbeelden tot 10 met de eierdozen (wie nog eierdozen heeft van 10, ze zijn nog steeds welkom!). We speelden een spelletje tegen elkaar: gooien met de 10-zijdige dobbelsteen en om het snelst het juiste getalbeeld leggen. Daarna moesten we goed kijken naar de visjes, de visjes tellen en het juiste getalbeeld leggen. De kindjes van het 2e leerjaar herhaalden + tot aan 20. 











In de namiddag hadden we een druk programma! We vierden 2 verjaardagen. Clémence werd 7 jaar op zaterdag en Warre werd 7 jaar op zondag. HIEP HIEP HOERA! We gingen ook van start met ons project. Het doel van vandaag: onze klas veranderen in de zee of een aquarium. We leerden ook meer over verschillende vissen. Walvissen zijn de grootste dieren in de zee maar wist je ook dat sommige vissen kunnen vliegen? Echt waar! 








Dinsdag startte het 2e leerjaar met een lesje Frans van Elke, ook dit was weer leuk! We leerden onze leeftijd in het Frans zeggen en het te vragen aan iemand anders. Goed hoor! Het 1e leerjaar ging ondertussen druk aan de slag met schrijven, we schreven het woord 'ik', herhaalden de 'i' en 'k' maar we leerden ook al de 'm'! Wat gaan ze snel vooruit! Zo leuk om te zien. Het 2e leerjaar ging daarna voor 1 van de laatste keren aan de slag met lange en korte klanken. We deden ook nog wat oefeningen en spelletjes van rekenen. Warre bracht een speelgoed lantaarnvis mee. Wist je dat die vis licht kan geven in het donker? Natuurlijk testten we het eens uit. We maakten onze hele klas donker en we zagen het lichtgevende visje van Warre. 



In de namiddag gingen we verder met ons project. Wout bracht een boekje mee over een walvis en een piraat en achteraan stonden heel wat weetjes. Enkele wist-je-datjes: 

- walvissen zijn zoogdieren want hun kindje wordt levend ter wereld gebracht en ze drinken melk bij hun mama

- walvissen kunnen heel lang onder water blijven maar om te ademen moeten ze boven water komen, ze eten kleine kreeftjes

- ze hebben geen tanden

- ze kunnen 50 jaar oud worden

- leven het liefst in koud water in de zomer en eten daar heel erg veel en in de winter gaan ze dan naar iets warmer water en eten ze niet

- ze kunnen wel tot 15m lang worden!

- een baby'tje van een walvis noemen ze ook een kalf (zoals van een koe) en wanneer ze geboren worden wegen ze evenveel als 2 auto's! 

Daarna mochten ze een eigen pionnetje versieren want die hadden we nodig voor het vissenspel! Sommige kindjes tekenden zichzelf, andere kindjes gaven het gewoon mooie kleurtjes. We deden ook nog een vrije tekst 'wat zwemt er in de zee'. Er kwamen hele leuke en grappige dingen uit! Denk maar aan een frietjesvis, aan een krachtige kwal, een walvis die veel te zwaar is,... We speelden ook nog een visspel





Om de dag af te sluiten deden we een reflectiekring. De vraag was: 'Wat was vandaag jouw leukste moment?'

-      Lotte: wanneer we mochten schrijven want schrijven vind ik leuk 
-     Flore: ook wanneer we mochten schrijven
-     Amalia: toen ik een berg met Flore heb gemaakt in de speeltijd
-     Wout: ik vond alles leuk! Alle was zelfs te leuk! 
-     Xander: buitenspelen in het bos omdat ik dan met mijn vrienden buiten kon spelen
-     Warre: de grappige namen van op de briefjes (van de kalender) en ook toen het helemaal donker was en iedereen naar mijn lichtgevende vis mocht kijken
-     Tuurwanneer ik in de bomen mocht klimmen in het bos 
-     Arjen: spelen, rekenen en spelletjes spelen. En om af te sluiten in de kring zitten. Luieren vond ik ook wel leuk 
-     Ferdinand: wanneer ik mocht buitenspelen
-     Sytze: het spelletje tijdens het project 
-     Knudde: het leukste vond ik het jongenskamp bouwen tijdens de speeltijd
-     Lara: het pionnetje kleuren en versieren 
-     Lily: toen ik mocht tekenen wat er volgens mij in de zee leeft en wat de visser mocht vangen
-     Eliyah: toen ik mocht lezen 
-     Drieke: in de speeltijd toen ik met Trees speelde
-     Clémence: ik vond alles het leukste! 
-     Alicia: ik vond het spelletje het leukste want ik mocht met Amber en Lily samenspelen en we hebben    super hard gelachen omdat Amber de hele tijd onze pionnetje omver gooide met de dobbelsteen
-     Amber: toen ik aan de middelste paal kon hangen, toen was ik echt trots op mezelf 
-     Jozefien: wanneer ik mocht schrijven en een nieuwe letter leerde schrijven
-     Maud: toen ik mocht tekenen voor onze vrije tekst en ik mocht kiezen wat er allemaal in de zee zat

Woensdag bracht Warre een skelet van een schildpad mee, wat was dat cool om eens te zien! Nog heel wat kindjes brachten leuke spulletjes mee voor op onze projecttafel. Ferdinand bracht enkele knuffels en boekjes mee, Maud haar dolfijntjes, Alicia bracht een vis mee,... Vandaag kregen we leesvriendjes om te lezen. Telkens wanneer we nu moeten lezen, mogen we een leesvriendje kiezen die luistert naar hoe wij lezen. Nu vragen jullie zich waarschijnlijk af wie die leesvriendjes zijn ...... Het zijn handpoppen of vingerpopjes. Kijk hieronder maar voor leuke, schattige leesmomentjes! 






We maakten ook heel wat lol! 





Het 1e leerjaar leerde ook nog een een nieuw woordje 'beer'. We gingen aan de slag met onze klikklakboekjes, luisteren naar het woord, de letters zoeken en controleren of we het woord juist hebben gelegd. Wat doen ze dit al goed! Het 2e leerjaar ging heel goed zelfstandig aan het werk, super!! Goed nadenken of het woorden waren met een lange klank, korte klank of andere klank en hoe zat dat nu ook alweer met de leestekens? Ze kennen het nog heel goed! 



Op donderdag startte het 1e leerjaar met een lesje Frans van Elke. Daarna gingen we allemaal aan de slag met taal. Het 2e leerjaar werkte hun 1e thema af, wauw, super, zo snel!! En het 1e leerjaar ging heel goed op zoek naar het woordje 'beer'. Dit gaat ook al heel vlot. We speelden ook nog rekenspelletjes. De kleinsten onder ons gingen verder aan de slag met getalbegrip tot 10 en mochten de cijfers maken met plasticine, de visjes in de juiste viskom leggen, bingo en torens bouwen.  De oudsten van onze klas gingen aan de slag met + tot 20, dat zit soms nog een beetje ver maar na veel oefenen en herhalen komt het weer allemaal naar boven! Wij speelden blad-steen,-schaar, een bingo, vissen in de juiste viskom leggen en een domino. 









Tijdens de speeltijd speelden we opnieuw in het bos, sommige klommen in de bomen en anderen maakten een eigen wip. Wat zijn jullie fantasierijk! 



In de namiddag was het tijd om eens op een kaart in te kleuren wat er allemaal zee was.. Amai, wat is de zee groot! We ontdekten dat de zee groter is dan het land. Goed kijken dat je geen eilandjes kleurt. Daarna mochten we vrij spelen. Niet zomaar vrij spelen.. We speelden vissenmemory, een visspel waarbij de visjes moesten vissen (opgelet voor de zeurpieten onder ons hihi), smartgames van vissen, we maakten visjes, kwallen, vliegende vissen, rijdende vissen met de clics, zoub en blokjes en we zochten naar vissen in de zoekboeken. Een dikke duim voor alle zonnebloemen want ze speelden en werkten heel mooi samen! 














Vrijdag konden we eindelijk naar karrewiet kijken! We deden ook nog leuke taalspelletjes! Dobbelsteenlezen, woorden leggen met klikklakboekje, woordjes lezen en zoeken op de prent, draaien aan het rad en het woord juist opschrijven, kwartet van de speciale klanken, woorden leggen, zinnen maken,... 














In de namiddag hadden we een leuke turnles! Over de golven springen, kruipen door het koraal, op rotsen klimmen,... Daarna moesten we de meeste visjes proberen te verzamelen en wanneer ze op waren van in de zee mochten we ze gaan stelen bij de andere. Sommige beschermden hun visjes heel goed haha! Om de week af te sluiten mochten naar de bellen springen. 


























Maandag gaan we naar de bib om onze eigen boekjes te zoeken en boekjes te zoeken rond ons project(breng dus zeker een bibzak mee!) en donderdag gaan we om een klasvisje in Duponzoo. 

Prettig weekend allemaal! 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Project 'Hoe kan ik zelf filmen?'

Project 'Hoe zag de school er vroeger uit?'

Project ‘Hoe kan ik zelf filmen?’